Raar maar waar: asbest is een natuurlijk product. Het is een gesteente, met daarin een aantal specifieke mineralen die onbrandbare vezels hebben. Exact door die brandwerende eigenschap, werd asbest jarenlang – zelfs al sinds de oudheid – gebruikt voor een ruim gamma toepassingen.
Hoewel al in de jaren 1930 bekend was dat asbest ziekten veroorzaakte, werd pas in 2005 het enorm schadelijke effect van asbest op onze gezondheid ook wettelijk erkend. Zowel in België als in de rest van Europa werd vanaf toen definitief het gebruik en het op de markt brengen helemaal verboden. Het probleem met asbest is enerzijds de kankerverwekkende eigenschappen, maar wat het echt gevaarlijk maakt is het feit dat asbestvezels onzichtbaar klein zijn en je ze onopgemerkt kan inademen.
Heel wat gebouwen bevatten natuurlijk nog asbest, al dan niet verwerkt in asbestcement, leidingisolatie, vinylzeil, en nog veel meer toepassingen. Bij bedrijven geldt dan ook een strenge regelgeving, waarbij werkgevers verplicht een inventaris moeten opmaken van alles wat asbest bevat in hun bedrijf. Op basis daarvan komt er een beheersplan, dat dan weer de basis vormt voor de concrete stappen die nodig zijn om de asbest te verwijderen.
Maar ook voor particulieren bestaat er een strikte reglementering over het omgaan met asbesthoudende producten. Je kan dus niet zomaar asbest verwijderen, of herstel- en onderhoudswerken uitvoeren in asbesthoudende omgevingen. Afhankelijk van de werken moet je passende preventiemaatregelen in acht nemen – voor je eigen veiligheid en gezondheid, en die van je omgeving.
Twijfel je of je asbest hebt gevonden in je woning? Vragen over het verwijderen, afbraak en afvoer van asbest? Contacteer ons vrijblijvend.